Som fjärrvärme, fast tvärtom

Att datorer och värme inte är kompisar det vet de allra flesta om. Det krävs rätt bra kylning på datorer för att de ska fungera optimalt, och när det gäller stora servrar så krävs det ännu mer kylning. Det går att ordna med hjälp av en avancerad AC men en av de allra bästa metoderna jag har hört talas om är med fjärrkyla Stockholm. Det är som fjärrvärme - fast tvärtom. 

Fjärrvärme får vi genom att man eldar i en central och sedan skickas den värmen ut i ett rörsystem som företag och bostadshus kan koppla in sig på mot en avgift. Fjärrkyla Stockholm erbjuder kylanläggningar som skickar runt kallvatten som kyler. Det eliminerar behovet av stora aggregat inne i serverrummen och minskar även elförbrukningen (som är tillräckligt hög om man har stora servrar igång.) 

Kylning av datorer hemma

Fjärrkyla är mer riktat åt företag än för oss som sitter hemma med våra datorer. För oss så är det andra metoder som gäller för att kyla ner datorerna. Det vanligaste är en liten fläkt inne i datorn. Den sitter förmonterad och är i bästa fall rätt dimensionerad. Inte helt sällan behöver man dock komplettera med en extra fläkt som monteras inuti chassit. Det finns även vattenkylda datorer och de är lämpliga för de som kör program och spel som kräver mycket kraft. Ju mer kraft som behöv desto mer värme genereras. Läs gärna lite recensioner online om de olika sätten. Själv använder jag en mekanisk fläkt och har en vanlig bärbar AC i datorrummet, det funkar kanon.  

23 Aug 2020