Hur hittar robotdammsugaren?

Vi skriver år 2021 och vi har nog aldrig varit så nära att ha det perfekta automatiserade hemmet som vi har idag. Vi kan installera smart belysning, låta digital teknik sköta markiser och till och med sätta på ugnen så att maten är klar exakt samtidigt som du sätter nyckeln i dörren. Trädgården sköts av en robotgräsklippare och inomhus sköter en liknande maskin rengöring av golv. 

Men hur kan en robotdammsugare hitta rätt hemma? Hur vet man att hela golvet blir rent? Man skulle kunna tro att det finns en GPS inbyggd i dem men så är det faktiskt inte. Det hela handlar om något helt annat. 

Dammsugaren minns

Första gången man använder en robot som städar så kommer den att kartlägga hemmet. Den minns sedan vart den kan åka och med sensorer så låter den även bli att köra in i möbler och väggar. Du kan läsa mer om detta på bastitest24 där de har testat ett gäng olika robotdammsugare och ger tips och råd. 

Det går också att programmera den manuellt så att den städar mer på vissa ställen. Det är ju bra om barnen har hjälpt till i köket och det finns mjöl lite överallt eller om du haft fest och någon fumlat med chipsen lite för mycket i vardagsrummet. En annan sak som är suverän med moderna robotdammsugare är att de har möjlighet att våttorka också. En liten vattentank sitter på den och då blir golvet både dammsuget och torkat samtidigt. Hur coolt som helst.

1 Nov 2021