Att koppla in en taklampa

Det där med att koppla in en taklampa, det är inte alltid det enklaste. Men tänkte försöka ge er en bra guide till det. Om du känner dig det minsta osäker på hur du ska göra, så kan du välja att ringa en elektriker i Gävle och be om hjälp. En lampa kan ju ha en massa kablar, beslag, sockerbitar med mera, så det kan vara skönt få hjälp.

Om du ska göra på egen hand, börja med att stänga av strömmen. Det räcker alltså inte att dui bara slår av strömbrytaren för där lampan ska sitta, utan bryt strömmen i rummet helt. Det gör du med hjälp av proppskåpet.

När strömmen är bruten kan du fästa monteringsbeslaget i taket. Den kan se olika ut beroende på vad det är för lampa du har. Det kan vara ett beslag som fästs i kopplingsdosan eller som fästs i taket.

Dags koppla sladdar

När beslaget är fäst, så kan du koppla in sladdarna. Det är ofta olika färger på dem. Det kan finnas två eller tre sladdar. En svart/brun, en blå och ibland en gulgrön. Ta bort lite av plasten runt kablarna. En kopparbit ska bli synlig. Nu ska den svart/bruna och den blå in på sidorna av inlägget. Om det finns en gulgrön sladd med, så ska den in i mitten.

När sladdarna och beslag är på plats, så ska du fästa lampan i beslaget. Du hänger upp och skruvar i den med de skruvar som kom med lampan. Sedan är det bara i med glödlampan och sätta på strömmen igen!

3 Dec 2021