Inga sega datorer mer!

Har du eller dina barn råkat ut för väldigt sega datorer precis när ni ska se favoritfilmen? Precis när det är som mest spännande då laddar filmen, och laddar, och laddar... Hela spänningen är borta och alla börjar sucka högt. Känns det igen? Det är lika bra att glömma filmen. Du börjar kolla internetanslutningen och startar om modemet eller routern. Glöm routern. Det är högst troligt att det är din dator sm är seg. Och vad gör du då? Startar om den? Bra val, men antagligen inte tillräcklig.

Har du en seg dator när du startar den?

Laddar datorn – och laddar och laddar – när du startar den? Då är antagligen din dator fullt upptagen av program som kör i bakgrunden. Du ser inte att den jobbar med programmen i din aktivitetsruta, men den kör olika program i bakgrunden. Det är dags att du rensar din dator. Det finns lite olika sätt som du kan rensa bort de program som körs i bakgrunden, oftast är det enda sättet att snabba upp datorn. Här kommer några bra tips:

1. Rensa hårddisken. Innan du gör det, kopiera först alla dina viktiga filer, till exempel på ett USB-minne, eller Dropbox, eller någon annan server. Avlägsna alla filer som inte tillhör datorn.

2. Avinstallera program. De flesta datorer har spärrar så att du inte kan avinstallera program som krävs för att datorn ska kunna fungera som den ska. Om du inte har en sådan dator bör du ta det metodiskt och lugnt när du avlägsnar program på datorn. Se till att du är säker så att du inte tar bort fel program.

3. Rensa i Windowsregistret. Alla program i Windows ligger på samma databas, vilket gör att när du startar datorn körs alla samtidigt och datorn blir upptagen av det. Du kan ta hem ett program som rensar i ditt Windowsregister.

Lycka till med din dator!

21 Sep 2017