Hur funkar IT support med rutavdrag?

Alla företag kan ibland brottas med problem som rör nätverk, hårdvara, mjukvara, uppkoppling eller annat som rör IT och då är det riktigt skönt att veta att man kan få hjälp. Även om det oftast finns minst en person i byggnaden som kan datorer så är det långt ifrån alla företag som idag har en egen IT-support och ibland så behöver man en expert som kan fixa det åt en. Men kan man få rutavdrag för IT support? Vi förklarar kort hur det funkar. Vill du veta mer om företagande och få fler tips kan du besöka itsupportmedrutavdrag.se som tar upp saker som marknadsföring, teknik och en hel del annat. 

Så funkar RUT för IT-tjänster

Det är bara privatpersoner som kan göra avdrag och det gäller både rut och rot. När det gäller IT så är det följande som ger rätt till avdrag:

reparation, installation och underhåll av:

  • Fiber inne
  • Datorer, spelkonsoler, smart-TV, smartphones
  • Skrivare, skanner, högtalare och avläsare
  • Mediaspelare, digitalboxar, bluerayspelare, Apple-TV och Chromecast
  • Paraboler för datatrafik och modem, roter samt övrig wifi-utrustning
  • bredband och nätverk, inklusive de kablar och kontakter som behövs

Man kan också begära rutavdrag för itsupport när det handlar om att felsöka operativsystem, installera eller avsintaller dem samt göra kanalsökningar. Det går däremot inte att söka avdrag för enheter som enbart är till för tevesignaler och detsamma gäller larmsystem. 

Arbetet måste utföras i bostaden, eller nära anslutning till bostaden och man kan läsa mer om detta på skatteverkets hemsida.  

Som företagare så finns det alltså ingen möjlighet att göra rutavdrag för IT-support, men det är fortfarande en god idé att anlita en expert om man inte har datatekniker anställda i företaget. 

Men bredbandskabeln då?

Att gräva ner kablar för bredbandet ingår inte i rutavdrag för IT-tjänster. Däremot så går det att få rotavdrag då det faller under gräv- och markarbete. 

Tänk på att det endast är själva arbetskostnaden som ingår i dessa avdrag. och det är maximalt 50% av den kostnaden som går att dra av. Vill du ha mer information eller är du företagare som erbjuder IT-support med RUT? Då kan du kika på skatteverket.se där de har mer information. 

9 Jan 2021