Hålla datorn ren

Även om det är så att du har hemstädning via städfirma, så finns det vissa saker du måste städa själv. Datorn är en sådan sak. Det är viktigt att hållla den ren och fri från damm. Även skärm, tagentbord och mus måste göras rent då och då.

Rengöra datorskärm

Din datorskärm bör göras rent, minst en gång per vecka. Det finns ofta ett speciellt medel som är framtaget för att inte repa eller skada din skärm som är bra att använda. Du ska absolut inte använda fönsterputs eller liknande eftersom det är alldeles för starkt för din skärm. Dock kan du använda dig av lite varmt vatten och en liten mängd diskmedel på en mikrofiberduk

Rengöra tangetbord och mus

Tangentbordet är rätt så utsatt och kan fyllas med både det ena och det andra, särskilt om du äter eller dricker framför datorn. Att spilla dryck kan vara ödesdigert, särskilt om det är coca cola eller andra söta, kladdiga drycker. Dock kan det gå genom att direkt torka bort det med fuktig trasa. 

Rengöring steg för steg:

  • Börja med att vända upp och med på ditt tangentbord och dammsug det lätt.
  • Rengör sedan ditt tangentbord och datormus med en mikrofiberduk lätt fuktad i ljummet vatten (eventuellt med lite diskmedel i om tangentbordet eller datormusen är riktigt smutsiga).
  • Torka sedan av tangentbordet och datormusen med en torr mikrofiberduk.
  • Skräp som fastnat mellan tangenter kan du försöka att lätt dammsuga upp eller använda en hushållstops, som du kan lirka bort smuts med (men var försiktig så du inte trycker till en bokstavstangent för hårt så den kan lossna).

Rengöra datorn

Även själva datorn behöver göras rent. Det från damm och annat. Ofta räcker det att använda dammsugaren. Stäng av datorn, ta bort synligt damm, sedan öppna datorns ena sida och blås bort eller dammsug upp damm som du ser. Det brukar framförallt fastna i fläktarna.

21 Nov 2020